1 Aralık 2014 Pazartesi

Batırma - Arapgir Yemekleri

 Ülkemizde özellikle Malatya Sivas gibi illerimizin ilçe bazında kendine has yemekleri bulunmaktadır. Bu Muhteşem bir Mutfak zenginliği demektir. Fakat çok fazla yazılı kaynak tutmadığımız ve bir standart uygulamadığımız için günümüzde bu yemekler kısmen değişime uğramıştır. Batırma Bulgurun özenle haşlanıp sulu ve pratik şekilde öğün yemeği olduğu yemesi zevkli ve rahat bir yemektir. günümüzde  Bulgur, yağ ,salça ve tuz karıştırılarak pişirilir. Üzerine baharatla beraber soğan, maydanoz, domates, erik ekşisi ve biberden yapılan malzeme serpilir. Salamura asma yaprağı ile birlikte yenilir.

 Bu Yemeği araştırdığımız zaman Arapgir'de en etkili Türk Beyliği Danşimentoğlularının etkisi gözlenmektedir. Arapgir de bir rivayete göre adını AR,Ab,Ger” olarak “ye,iç,keyfine bak tan almaktadır. Damak tadı da bu yörüngede gelişmiştir. Eskiden salça kullanılmadığı fakat birçok bahratla ve Kavurma Et aynı zamanda kuru sebze ve meyvelerle zenginleştirildiğini. salatasında domates ve yeşil biberin olmadığını görüyoruz. fakat yeni şekli ile de günümüzde kabul görmüş ve iştahla yenilen bir yemektir. Mutlaka denemelisiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder